Op. Dr. Cebrail Ataş 'La Kıl Dönmesi Ameliyatı Üzerine
15 Nisan 2022

  • doktorcebrail.jpeg
  • Op.Dr.Cebrail.JPG

Iğdır Devlet Hastanesin de yaptığı başarılı ameliyatlarla ve otantik bahçe görünümlü polikliniğiyle adından sürekli bahsettiren Op.Dr. Cebrail ATAŞ’la halk arasında kıl dönmesi olarak  bilinen Pilonidal sinüs  hastalığı hakkında yaptığımız söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz..

Pilonidal sinüs ya da bilinen adıyla kıl dönmesi kuyruk sokumunda, cilt altında yuvalanmış kıl yumaklarının sebep olduğu iltihabi bir hastalıktır. Iğdır Devlet Hastanesinde çok başarılı bir şekilde yaptığımız bu ameliyat halkımızda çok görülen ve bazen utangaçlık nedeniyle saklanıp ciddi sıkıntıların doğmasına sebep olan bir rahatsızlıktır.

Hastalığın tipleri, klinik görünümleri açısından cerrahi literatürde bir konsensüs yoktur.  Kıl dönmesi en çok;

  • Erkeklerde,
  • 15-30 yaş arasında,
  • kıl yoğunluğu fazla olan kişilerde,
  • esmer tenlilerde,
  • öğrenci, şoför gibi çok uzun süreler oturmak zorunda olan kişilerde,
  • kalça cilt altı yağ dokusu kalın olan kişilerde daha sık görülür.

Ancak bazen bu risk faktörlerinin hiç birini taşımayan kişilerde de  görülebilir

Tek geçerli tedavisi ameliyattır.

Kıl dönmesinde en başarılı ameliyat yöntemi; hastalıklı alanın tamamen çıkartılıp, eksilen doku yerine kalçadan yama kaydırılarak kapatma (eksizyon+flep) yöntemidir. Ameliyat süresi 30 dk. hastanede kalış süresi bir gündür.

Önce belden uyuşturucu iğne (spinal anestezi) yapılarak başlanır. Anesteziden sonra hasta yüzükoyun (sustalı çakı pozisyonunda) yatırılarak ameliyat yapılır. Ciltte akıntı yapan deliklerden verilen bir boya maddesiyle cilt altındaki hastalıklı doku işaretlenir. Boyalı sınırlarının birkaç milimetre uzağından geçilerek, hastalıklı doku bütünüyle çıkartılır. 

Yaraya komşu kalça bölgesinden birkaç santimetrelik dil biçiminde bir doku kaldırılarak yama (flep) dokusu hazırlanır. Yara tabanına içerden dışarıya uzanacak şekilde 3-4 milimetre çapında emici hortum (vakumlu dren) ucu yerleştirilir. Flep dokusu kullanılarak yara kapatılır. Yara iyileşme süresi 10-15 gün, hastalığın tekrarlama ihtimali %2-3'tür. Tekrarlama ihtimali en düşük yöntemdir.

Hasta bilinci açık sadece belden aşağısı uyuşuk şekilde ameliyat edildiği için ameliyat döneminde önemli bir örselenme yaşamaz. Ameliyattan çıktıktan sonra 2-3 saat daha bacaklarını hareket ettiremez Bir iki saat içinde ağızdan gıda alabilir, 5-6 saat sonra serum ihtiyacı kalmaz.. Yürüyebilir, kendi başına tuvalet ihtiyacını giderebilir.

Belden uyuşturmanın etkisi bitmeden ağrı kesiciler başlanır ve 4-6 saatte bir tekrarlanır. Hastaların çoğunda önemli bir ağrı problemi yaşanmaz.. Sadece ameliyat gecesi hastanede kalınması yeterlidir.

Buradan halkımıza sesleniyorum kıl dönmesi utanılacak, saklanacak yada korkulacak bir durum değildir. Tedavisi ve ameliyatı bu kadar kısa ve kolay olan hastalık için çekinmeden hastanemize başvuru yapabilirler.