Iğdırlı Kanser Hastaları Erzurum'a Kars'a Gitmekten Kurtuldu!

Iğdır Devlet Hastanesi hizmet veren kemoterapi Ünitesiyle Iğdırlı kanser hastaları çevre illere gitmekten kurtuldu.

Konuyla ilgili bilgi aldığımız Kemoterapi ünitesi sorumlu doktoru Celal İdemen ‘ Kanser hastalarının order ve ilaç raporlarıyla hastanemize müracaat etmeleri halinde planlı tedavi, takvime uygun olarak verilmektedir.Hastanemizde 01 Temmuz 2017 -31 Mart 2018 tarihleri arasında 461 seans kemoterapi uygulaması yaptık.  Kemoterapi uygulamaları çoğunlukla günü birlik uygulama olmakla birlikte 48 saat süren kemoterapiler de rahatlıkla uygulanmaktadır. Kemoterapi ilaçlarının beklenenin üzerinde yan etkisi görüldüğü zamanlarda hastalar palyatif ve dahiliye servislerine yatırılarak takip ve tedavileri yapılmaktadır.Ayrıca kemoterapi uygulanan tüm hastalar ihtiyaç duymaları halinde evde bakım hizmetlerimizden faydalanmaktadır.

İleri dönem kanser hastaları içim palyatif bakım ünitesi yataklı olup hemşire, yara bakım sorumlusu, diyetisyen ve psikologlar ile multidisiplener bir şekilde hizmet verilmektedir.

Diyetisyen Eda Özer ‘ Buradaki hastaların beslenme takiplerini ben yapıyorum. Düzenli olarak neler yemeleri yâda yememeleri gerektiği konusunda hastaları, yakınlarını ve palyatif ekip arkadaşlarımızı bilgilendiriyorum.’ dedi.

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Aslıhan Kurt ‘’ Halk arasında rahim ağzı kanseri olarakta bilinen serviks kanserleri özellikle 45 yaş sonrası pik yapmaktadır. Rahim ağzı kanserleri erken dönemde belirti vermemektedir. Bu yüzden smear ve HPV DNA testi taraması önem arz eder. Hastanemizde 30-65 yaş arasında Co-test dediğimiz ve 5 yılda bir yapılan bu test ile erken teşhis sağlanmaktadır. Hastalarımıza önerim yılda bir kere jinekolojik muayene olmaları ve düzenli smear testi yaptırmalarıdır.Kanserin hızla arttığı ülkemizde bir kez daha kadınlarımıza erken teşhis hayat kurtarır mesajını vermek istiyorum’ şeklinde konuştu.

Gastroloji Doktoru Dr. Tolga Yalçınkaya :’ Akrabalarında kolon kanseri olanlarda, gaita (dışkı) testinde kanama tespit edilenlerde, nedeni açıklanamayan kansızlık sorunu olanlarda, bağırsak alışkanlığında ciddi değişiklik olanlarda, gaitada sümük benzeri akıntı ve kanaması olanlarda mutlaka kolonoskopi yapılmalıdır.Hastalarımızın konforu için lüzumunda anestezi kullanılmaktadır. Korkmayın erken teşhis hayat kurtarır. Unutmayın! Kolonoskopi, Endoskopi yarım saat ama kanser ömür boyu sürer. “dedi.

Çevre il ve ilçelere ve hatta komşu ülkelere hizmet veren bir hastanesiyiz.  Diyen Iğdır Devlet Hastanesi Başhekimi Raşit İlhan: ‘Kanserde erken teşhis önemli ve biz bunun için gerekli teçhizat, donanım ve personele sahibiz.Hastalarımızın her türlü tanı ve tedaviden faydalanması toplumsal bilinçlenme ile olmaktadır. Buradan tüm hastalarımıza mesajım ‘’farkında ol, Geç kalma! Erken teşhis hayat kurtarır.’ şeklinde konuştu.

Hasta ve hasta yakınları da ,Önceden Erzurum ve Van illerine tedavi için Kemotrapi için gidiyorduk şimdi Iğdır’da aynı hizmet verildiği için sevinçliyiz. Bir Erzurum yada Van iline gidip gelmek en az 500 TL mal oluyordu.  5 Saatlik yolda çekilmiyordu. Hastaneden ve hizmetlerinden memnunuz.”dediler.

• DSC_0055.JPG
  • DSC_0063.JPG