Kendisini Sinir Eden Hastalıktan Kurtuldu!

Kendisini Sinir Eden Hastalıktan Kurtuldu!

Iğdır Devlet Hastanesinde 23 yaşındaki Orhan Öztürk hayatını kâbusa çeviren aşırı terlemeden geçirdiği ameliyatla kurtuldu. Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Muhammet Ali Beyoğlu tarafından 1 saat süren ameliyatla koltuk altından 2 santimetre delik açılan Öztürk’ün terlemeye neden olan sinirler etkisizleştirildi.

Ameliyat sonrası bilgi aldığımız Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Muhammet Ali Beyoğlu şöyle dedi:

Terleme (hidrozis); vücudun bulunduğu ortamla arasındaki ısı değişimini sağlayan fizyolojik bir mekanizmadır. Vücudumuzdaki ter bezleri, sempatik sinir sistemi denilen, irade dışı çalışan bir mekanizma tarafından kontrol edilmektedir.

Bölgesel aşırı terleme ise, (hiperhidrozis) sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması ile meydana gelmektedir. Genellikle ellerde, koltuk altlarında, yüzde ve ayaklarda aşırı terleme şeklinde görülmektedir. Şikâyetler yazın artar.

Terleme gerekenden çok fazla olursa kişiyi huzursuz eden, can sıkıntısına neden olan, endişe veren, stres yaratan, utandıran ve cildi tahriş eden bir tabloya yol açabilir. Bu durum kişinin başka kişilerle ilişki kurmasını, iş ve kariyer seçimini, ruhsal sağlığını, kişisel görüntüsünü ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Aşırı el ve koltuk altı terlemesinin kesin tedavi yöntemi: Ameliyat!

Endoskopik torasik sempatektomi (ETS) : hiperhidrozis tedavisindeki tek kalıcı ve kesin çözüm cerrahi yöntemdir. Kişinin günlük yaşam, mesleki aktivite, sosyal ilişkiler ve kişiliğinin etkilendiği terleme vakalarında ameliyat yöntemi gündeme gelmelidir.

Koltuk altından açılan 1 cm`lik 1-2 delikten sokulan kamera ve küçük aletlerle işlem gerçekleştirilmektedir. Hastaya genel anestezi verilir. İşlem süresi bir saatin altındadır. Aşırı terlemeye yol açan sinir düğümü çeşitli yöntemlerle etkisiz hale getirilmektedir. Ameliyatın etkisi hemen ortaya çıkar. Hasta uyandığında elleri kuru ve sıcaktır. Operasyon sonrası hasta 12-24 saat hastanede kalır. Deri kıvrımları içinde kaybolacak kadar küçük bir iz bırakır. İyileşme bir veya birkaç gün gibi kısa bir sürede olur. Hastaların çoğu 1 haftada normal çalışma düzenlerine dönerler. Etkili, kalıcı, emniyetli ve çok az rahatsızlık veren bir tedavi yöntemidir. El terlemesinde %98, koltuk altı terlemesinde %80 üzerinde, ayak terlemesinde %25 civarında başarılı sonuç alınmaktadır. Hasta memnuniyeti %98,5 'dir’’ dedi.

Hayatını kâbusa çeviren rahatsızlığından kurtulduğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Öztürk ise şöyle konuştu: “Her yaz büyük sıkıntı çekiyordum. Özellikle yazın Iğdır’ın sıcaklığını da düşündüğünüzde ne yaşadığımı tahmin bile edemezsiniz! Bırakın arkadaşlarımla bir ortama girmeyi, iş yapmayı, otururken bile terliyordum. Doktoruma çok teşekkür ediyorum. Beni bu dertten kurtardı. Şimdi daha rahat ve daha mutluyum.’’ dedi.

Başhekim Op. Dr. Raşit İlhan:’ Yaz aylarının gelmesiyle terleme şikâyetleri hem psikolojik hem sosyal hayatı olumsuz etkilemektedir. Bu tür ameliyatlarda iyi ve başarılı bir hekim, güvenilir hastane şartı aranmalıdır. Biz bu kriterleri taşıyan bir hastane olmanın övüncünü yaşıyoruz. Yapacağımız başarılı işlerle hastalarımızı ve halkımızı memnun etmeye hız kesmeden devam edeceğiz.’ dedi.

• dr. m. ali.JPG
  • DSC_0007.JPG