ESWL (Taş Kırma Cihazı)
15 Nisan 2022


        DSC_1523.JPG     DSC_1513.JPG
     
ESWL (Şok dalga litotripsi) yüksek frekanslı ses dalgalarını dış bir kaynaktan (vücudun dışından) göndererek böbrek taşını küçük parçalara ayırıp idrar yollarından düşmesini sağlamaya yarar.

ESWL cihazlarının en büyük özelliği; hedeflenen taşa çok küçük odaklı şok dalgaları uygulayabiliyor olmasıdır. Bu sayede taş kırma işlemi hastalar için ameliyata gerek kalmadan ağrısız ve konforlu bir şekilde gerçekleşmektedir. Ayrıca şok dalgalarının küçük bir odakta toplanarak taşa uygulanması, çevre böbrek dokularında meydana gelebilecek hasarı önlemekte ve yüksek parçalama verimliliği sunmaktadır. Bu cihaz elektromanyetik olarak şok (ses) dalgaları oluşturmakta, bu sayede efektif bir şekilde ses dalgasını odak noktasına ulaştırmaktadır. Bu işlem sırasında cihaz çok az ses çıkarttığı için hastayı rahatsız etmemektedir.

ESWL çoğunlukla anestezi (narkoz) gerektirmeyen bir yöntemdir, ancak çocuk ve bebek hastalarda anestezi altında yapılmaktadır. Herhangi bir ön hazırlık gerektirmemekle beraber kan sulandırıcı ilaçlar (warfarin, aspirin, clopidogrel, coumadin v.b.) işlemden 5-7 gün önce kesilmelidir. ESWL seansından yaklaşık 30 dk önce güçlü bir ağrı kesici ilaç verilerek beklenir ve hasta seansa alınır.

ESWL hamileler, kanama bozukluğu olan hastalar , böbrek kanseri hastalrı ve idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastalara yapılamaz.

Taş şikayeti olan hastalar üroloji polikliniğinde uzman hekimler tarafından değerlendirildikten sonra uygun görüldüğü taktirde ESWL işlemine yönlendirilir. ESWL’nin standart seans aralığı 7-10 gün ve seans sayısı 3’tür. Ancak taşın özelliklerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Taşların kırılmasında başarı oranı taşın bulunduğu yere, sertliğine, büyüklüğüne göre değişim gösterir. Taş parçalarının düşmesine yardım etmek için günlük 8-10 (2,5-3 litre)  bardak sıvı almanız gerekir. ESWL seansı sonrası ortalama 7-10 gün sonra kontrole gelmeniz gerekmektedir. Kontroller taş temizlenene kadar devam etmektedir. Taş tedavisi  biten hastaların 6 ayda bir kontrole gelmesi gerekmektedir çünkü taş hastalığı tekrarlamayı sever ve erken dönemde fark edilmesi avantaj sağlar.

ESWL sonrası; taş parçalarının üreter (idrar kanalında) ilerlemesine bağlı ağrı, taş parçalarının tıkanıklığa yol açacak şekilde idrar akımını azaltması ve bazı azı durumlarda taş kırılmasına rağmen dökülmeyebilmektedir. Enfeksiyon ve kanama da ESWL sonrası görülebilecek durumlardır. Bazı durumlara kırılan taş idrar yolunda tıkanıklığa ve ağrıya neden olabilmektedir. Bu tür durumlarda endoskopik girişim ( halkımızın anlayabileceği şekilde kapalı ameliyatla lazerle taş kırma) gerekebilir.


Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanlarımız Dr. Abubekir BÖYÜK ve Dr. Mustafa ÖZBEK yeni cihazın teknik özellikleri açısından Iğdır’da bir ilk olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi: "Böbrek taşı olan hastalarımız ameliyathane ortamında daha rahat ve açık cerrahiye gerek kalmadan böbrek taşlarından kurtulacaklar. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte böbrek taşlarının tedavisinde birçok alternatif tedavi seçenekleri ortaya çıkmıştır. Böbrek taşlarının tedavisinde asıl amaç böbreğe en az zarar vererek maksimum taşsızlık sağlamaktır. Geçmişte açık cerrahi ile tedavi edilen böbrek taşları son yıllarda gelişen teknoloji paralel olarak yada vücut dışından şok dalgaları ile taş kırma (ESWL) tedavisi gibi birçok alternatif metodla tedavi edilmektedir." Dediler.

Hastane Başhekimi Op. Dr. Raşit İLHAN ise yaptığı açıklamada: “Bu cihaz hastanemizde ilk defa kullanılacak olan yeni bir cihazdır. Daha önce maalesef hastanemizde bulunmadığı için il dışına hastalarımız göndermek zorun da kalıyorduk bu da hasta ve yakınlarına hem maddi hem de manevi olarak bir takım zorluklar katmaktaydı.“Sistemin önemli bir avantajı, taş kırma işlemi sırasında ağrı yapmaması, anestezi gerektirmemesidir. Sistemin bir diğer özelliği ise normal çekilen filmlerde görülmeyen taşların ultrason yardımıyla görülüp kırılabilmesidir. Bu özelliği ile cihazımız Iğdır’da tektir. Iğdır Devlet Hastanemize kurulan bu taş kırma cihazı ile bir hastamızın böbrek taşları hiç bir cerrahi girişime ve anesteziye gerek duyulmadan dışarıdan şok dalgalarıyla kırılmıştır. Buradan Hastane Başhekimi olarak hastalarımıza her zaman en iyi ve en güler yüzlü hizmeti verme gayretinde olduğumuzu bir kez daha hatırlatarak cihazın Iğdır’a hayırlı olmasını dilerim”” şeklinde konuştu