Iğdır’da okul öğretmenleri ve öğrencilerin katıldığı organ bağışı ile ilgili farkındalık seminerinde, Iğdır Devlet Hastanesi Anestezi Uzm. Dr. Adem GÜNEY ve Devlet Hastanesi Organ Doku Bağış Sorumlusu Hemşire Fizze TURAN tarafından öğrencilere Organ Doku Bağışı anlatıldı.
Iğdır Devlet Hastanesi’nde açılan stantın dışında gerçekleştirilen bir dizi etkinlik kapsamında Iğdır Cumhuriyet Lisesi ve MEV Anadolu Lisesi öğrencilerine organ bağışında Türkiye`nin geldiği nokta anlatıldı.
Anestezi Uzm. Dr. Adem GÜNEY Slayt gösterimi eşliğinde, organ nakli nedir? Ülkemizde hangi Organların nakli yapılmaktadır? Kimler donör olabilir? Nakil süreci nasıl işler? Dünyada ve ülkemizde organ nakli konusunda gelinen nokta nedir? gibi birçok bilimsel ve istatistik verilerini aktaran GÜNEY, organ bağışı gönüllüsü olmanın önemini de aktardı.
Anestezi Uzm. Dr. Adem GÜNEY’in yarım saatlik sunumunda, canlı ve kadavradan alınan organ ve doku nakli ile ilgili çarpıcı örnekleri de vererek; “Toplum olarak şöyle bir yapımız var. Örneğin yakınlarımızdan birinin herhangi bir organ nakline ihtiyacı olduğunda yakınları ilk müracaatı yaparak ‘bizden alın’ der. Al demekle de olmuyor. Bir dizi testler yapıldıktan sonra doku uyumu sağlandığında bu nakil gerçekleşiyor. Yani canlı donörden doku örneği alma veya organ nakli yapma konusunda ülke olarak bir sıkıntımız yok, hatta Avrupa’da bu oran yüzde 25’lerde iken bizim ülkemizde yüzde 75’lerde ancak bizim üzerinde çok daha fazla önem vererek durduğumuz husus, artık beyin ölümü gerçekleşmiş dediğimiz donörlerden alınarak bekleyen hastalara ulaştırmak.
Beyin ölümünü gerçekleşmesi olayında da hastaya bir takım testler, ‘MR’lar, röntgenler çekilir ve uzmanlardan oluşan bir heyetin muayenesinden sonra ancak böyle bir tanı konulabilir. Böyle bir durumdaki hasta en az 48 saat, bazen 72 saat yaşam makinelerine bağlı olarak tutulur, kontroller devam eder ve beyin ölümünün gerçekleştiğinden emin olduktan sonra yakınlarına organ bağışı için teklifte bulunulur.
Bu seminerin size verilmesinin amacı, sizler henüz 18 yaşını doldurmadınız. Dolayısıyla sizler şu anda gönüllü organ bağışçısı olamazsınız ancak bugünden, organ nakli bağışı konusunda bazı bilgiler edinebilir, gelecekte hem yakın çevrenize, ailenize ve topluma bu konuda örnek olabilir, yardımcı olabilirsiniz” dedi.
Anestezi Uzm. Dr. Adem GÜNEY, sunumun ardından salondaki öğrencilere anlatılan hususlar ile ilgili sorular sordu ve salondaki öğrencilerden gelen soruları da yanıtladı.